Menu/belka

10 lipca 2015

Karpobrot jadalny (Carpobrotus edulis)


Sukulent regionów płd.Afryki o rozłożystych pędach,osiągający wysokość do 30 cm; tworzy zbite dywany na skalnych ścianach i skalistych brzegach. Kwiaty pojedyncze,ciemnoróżowe, fioletoworóżowe lub żółte, o średnicy do 5 cm.
Liście jasnozielone,mięsiste, długości do 10 cm, owoce w formie torebek są jadalne.
Pozyskujemy go do uprawy głównie za pośrednictwem egzotycznych,wakacyjnych podróży.
Trudny do przezimowania.








2 komentarze:

  1. Byłam Korfu i właśnie tam na klifach rósł. Urwałam 3 pędy i przywiozłam. Bardzo szybko się przyjmuje, ale nie wiem czy zakwitnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Może zakwitnie jeśli nie w tym sezonie to w następnym wszak to sukulent i łatwo wchodzi w fazę kwitnienia, jednak bardziej obawiałabym się jego przezimowania. Mnie dwukrotnie się to nie udało.

    OdpowiedzUsuń

szablon wykonany przez TYLER. Wsparcie techniczne bloga WebLove.PL